Sivut

6.12.2012

6. Luukku: Kaksi kynttilääTäällä on itsenäisyyspäivää vietelty rauhallisissa meiningeissä. Käytiin Lillin kanssa salilla ja myöhemmin pojat mukana myös kahvilla. Itsehän hörppäsin ihanan kermavaahdolla höystetyn kaakaon, ettei salittelut nyt mee ihan hukkaan, hehe. Nyt ollaan Jarkon kanssa kotona, eläimet nukkuu ja itsenäisyyspäivän kaksi sinivalkoista kynttilää ovat ikkunalle sytytetty.

Musta on niin kiva pitää yllä tällaisia perinteitä, jotka tuntuu monelta unohtuvan. Eli jos et tiennyt, niin itsenäisyyspäivänä sytytetään kaksi sinivalkoista kynttilää ikkunalle palamaan kauniisti itsenäisen Suomen kunniaksi klo 18. Wikipedia sanoo asiasta seuraavaa:

"Itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää ikkunalle kaksi sinivalkoista kynttilää. Varmaksi ei tiedetä, mistä kynttiläperinne on saanut alkunsa. Yhden käsityksen mukaan kynttilöiden poltto juontaa juurensa Ruotsin valtakunnan ajoilta. Tuolloin kynttilät sytytettiin ikkunoille kuningasperheenmerkkipäivinä tai kuninkaiden vieraillessa Suomessa. Suomen suuriruhtinaskunnan aikana kynttilöitä poltettiin keisariperheen kunniaksi. Sortovuosinakynttilöitä alettiin polttaa J. L. Runebergin päivänä 5.2. vastalauseena venäläistämistä vastaan. Kahden rinnakkaisen kynttilän polttoa samalla ikkunalla on pidetty myös etappijääkäreiden tapana merkitä suojataloetappitalo, jossa Saksaan jääkäriksi aikova saattoi yöpyä turvallisesti. Vakituinen perinne kynttilöistä ikkunalaudalla tuli kuitenkin vasta vuonna 1927, kun Itsenäisyyden liitto kehotti sytyttämään kynttilät itsenäisyyspäivän illaksi 18–21.[1][8]Nykyään kynttilöiden poltto lopetetaan usein klo 20.

Nyt täällä aiotaan aloittaa Linnan juhlien katsominen ja siitä käytävän keskustelun seuraaminen twitterin kautta (#linnanjuhlat). Uutistoimiston mama, eli minä itse löytyy twitter kanavalta @mannaelisa, pistäkäähän mulle viestiä, heh! Nyt kaikille hyvää ja rauhallista itsenäisyyspäivää! 

3 kommenttia:

  1. Sytyttelin kyllä varmaan 15 kynttilää, mutten kahta sinivalkoista ikkunalle. Meidän ainut ikkunalauta on keittiössä, enkä halunnut siellä päivystää linnanjuhlien aikaan. Kaksi ihan vaan valkoista paloi ja palaa yhä ihan sopuisasti täällä olohuoneessa. Eikös sekin oo ihan hyvä... Tuikut kumminkin oli sinivalkoisia! :D

    VastaaPoista
  2. Kauniita kuvia taasen!


    amp

    VastaaPoista