Sivut

18.10.2012

Satupäivä

Tänään ollaan vietetty Satupäivää jo viidettä kertaa Suomessa. Satupäivää vietetään Sadun päivänä 18.10. (onnea kaikki Satu -nimiset) ja tuolloin ympäri Suomen järjestetään erilaisia satuihin liittyviä tapahtumia.

Satupäivän nettisivuilla sanotaan, että:

"Sadun nimipäivänä, torstaina 18.10. Satupäivä juhlii viisivuotissyntymäpäiviään. Satupäivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa ympäri maan.

Vuosien kuluessa Satupäivä on kasvanut pienestä kampanjasta valtakunnalliseksi tapahtumaksi, joka vuosittain tuo iloa tuhansille sadun ystäville. Tänä vuonna mukaan on ilmoittautunut lähes 200 tapahtumajärjestäjää yhteensä 68 eri paikkakunnalta. Satupäivän ohjelmassa edustettuina ovat eri taiteenlajit lastenkirjallisuudesta ja kuvituksesta teatterin ja tanssin kautta sarjakuvaan ja roolipeleihin. Myös eri kielet ja kulttuurit ovat edustettuina: suomen lisäksi Satupäivänä satuillaan ainakin ruotsiksi, saameksi, englanniksi, saksaksi, venäjäksi, italiaksi ja islanniksi.


Satupäivän tavoitteena on luoda lapsille, nuorille ja aikuisille yhteinen elämys keskellä arjen kiireitä. Satupäivällä tahdomme muistuttaa siitä, että saduilla, lastenkirjallisuudella ja -kulttuurilla on valtava merkitys lapsen kielen kehitykselle, mielikuvituksen mahdollisuuksien käsittämiselle ja taiteen vastaanottamisen oppimiselle. Sadut ovat ehtymätön, yhteinen aarreaitta ja satujen avulla voi kokeilla vapaasti ja turvallisesti vaihtoehtoja erilaisissa ristiriitatilanteissa. Laadukas lastenkulttuuri antaa mahdollisuuksia myös vaikeiden kysymysten, kuten kuoleman, eron tai kiusaamisen käsittelyyn. Puhumattakaan siitä riemusta, mitä yhdessä koettu, hieno tarina synnyttää! Satupäivän avulla halutaan varmistaa lasten ja nuorten pääsy elävän ja laadukkaan lastenkulttuurin äärelle."

Mielestäni on aivan mahtavaa, että tällaisia päiviä järjestetää. Olen itse perehtynyt viime kuukausina erittäin paljon satukirjoihin ja satuhetken merkitykseen lapselle oman opinnäytetyöni myötä ja olenkin saanut asiaan aivan uudenlaisen katsantokannan koko satuhetkeen.

Nyt jos teillä on siellä kotona joku, kelle kertoa satu, niin napatkaa se kainaloon ja viettäkää oikein mahtava seikkailuhetki sadun parissa turvallisesti kotisohvalta. Satuja ei suinkaan tarvitse aina lukea lapselta aikuiselle vaan satuja voi kertoa vaikka omalle koiralle tai sitten poikaystävälle ( jos se sattuu olemaan koulutettu hyvin ja suostuu kuuntelemaan kiltisti...siis se poikkis). 

Hyvää Satupäivää kaikki!

ps. Satupäivän visusta vastaa mun lempi kuvittajani Sari Airola <35 kommenttia:

 1. Tänään oli Akateemisessa kirjakaupassa ainakin joku täti pukautunut prinsessaksi ja istui satukirja kädessä nurkkatuolissa. (Onneksi siihen saatiin nyt selitys).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ettei ollut mikään kylähullu joka oli eksynyt kirjakauppaan, onneksi! :-D

   Otin Mimin kainaloon mut ei häntä kiinnostanut mun sadut :-( Ehkä ensi vuonna hihi.

   Poista
  2. Mä eilen näinkin kun kävin Akateemisessa, että sinne on tulossa satutäti :)

   Poista
 2. Aaaaa mä en malta odottaa että pääsen lukemaan Minille! Toivottavasti se ei vihaa kuunnella koska mä jaksaisin lukea vaikka tunteja putkeen <3

  VastaaPoista