Sivut

6.6.2015

Muuri

Noniin, nyt olis sitten tulossa sitä katutaidetta suoraan Berliinistä. Siitähän on jo pian kuukausi kun oltiin tyttöjen kanssa Berliinissä, mutta kyllä vaan taas pääs mahtavaan Berliinifiilikseen, kun katselin näitä kuvia. Aionkin nyt esitellä reissuni upeimman taide- ja histoariaelämyksen, jonka tarjoili Berliinin muurista koostuva Eastside Gallery. Siinä missä Berliinin  kaduilla vähän joka nurkassa voi kuulla historian lehtien havinaa, niin East Side Galleryssä historia huutaa päin naamaa mielettömällä kapinalla ja kansan voimalla.

⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳


Kaikkitietävä Wikipedia kertoo perus faktat kohteesta näin:

East Side Gallery on Berliinin Friedrichshainin kaupunginosassa säilytetty 1,3 kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria, joka on täytetty eri taiteilijoiden tekemillä maalauksilla. Se toimii nykyisin samanaikaisesti eräänlaisena ulkoilmagalleriana ja historiallisena muistomerkkinä. Se on suosittu nähtävyys ja jotkin sen maalauksista ovat muodostuneet lähes ikonisiksi kuviksi.

Muurinpätkä täytettiin alun perin maalauksilla tammikuussa 1990, pari kuukautta muurin murtumisen jälkeen. Siinä missä Berliinin muurin Länsi-Berliinin puoleinen sivu oli jo entuudestaan täynnä graffiteja, suljetulla raja-alueella sijainnut Itä-Berliinin puoleinen sivu oli säilynyt koskemattomana. Kaikkiaan 118 taiteilijaa 21:stä maasta loi tälle paikalle suuren taideteosten sarjan, joka toimi samalla kannanottona muurin edustamaa väkivaltaa ja sortoa vastaan. Kuvia on kaikkiaan 106. Se on maailman suurin ulkoilmagalleria. Kokonaispituus on 1 316 metriä. Nykyisin se on myös yksi harvoja Berliinin muurista säilytettyjä osia.

Kuvitettu osa muuria julistettiin jo vuonna 1996 suojeltavaksi. Huonoon kuntoon päässyt East Side Gallery restauroitiin vuonna 2009, jolloin 100 maalausta kunnostettiin ja 86 taiteilijaa maalasi työnsä kokonaan uudestaan alkuperäisten paikalle. Vuonna 2013 East Side Galleryn muurista purettiin 20 metrin pätkä paikallisen rakennushankkeen tieltä berliiniläisten vastustuksesta huolimatta.


⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳⊲ ⊳

Ja tässä kuvia meidän muurikävelyltä ja koska mulla on näitäkin niin miljoona koneella, niin ajattelin että tähän postaukseen laitan muurin Itä-Berliinin puolen kuvia ja länsipuolen kuvat laitan erikseen ensi viikolla.
1 kommentti:

  1. Aivan huikeaa taidetta! Kiitos kun laitoit kuvatunnelmia tänne :)

    VastaaPoista