Sivut

20.9.2013

Se pyörii sittenkin!

Heureka! Käytiin viime viikon suunnuntaina velipojan ja tyttiksensä Lillin kanssa Heurekassa (vihdoin ja viimein) katsomassa Body Worlds näyttely. Tässä Heurekan sivuilta lainattu esittely:

Body Worlds on saksalaisen tohtori Gunther von Hagensin luoma näyttelykokonaisuus, jossa aidot plastinoidut ihmisruumiit ja elimet mahdollistavat ainutlaatuisen tavan tutustua ihmisen anatomiaan. Von Hagensin keksimässä plastinointimenetelmässä ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, jolloin näytteitä voidaan säilöä lääketieteen opetusta varten. Body Worlds -näyttelyssä ihmiskeho on esitelty myös taiteen ja muotojen näkökulmasta.

Oli aivan hurjan mielenkiintoinen, vaan paikoin aika ahdistavakin elämys. Koin melko rankaksi katsella esimerkiksi ihmisen lisääntymisen osastolla plastonoituja sikiöitä eri raskausviikoilta ja pakko sanoa, että kahdeksannella kuulla raskaana olevan äidin ruumis sikiöineen oli kyllä sen verran surullinen näky tässä herkässä tilassa, että olisin voinut jättää vaikka näkemättä (tiedonhaluinen mieleni vaan kun ei anna mun olla tutkimatta).

Mutta oli näyttelyssä paljon ihan uskomattoman mielenkiintoisiakin kohteita. Esimerkiksi vitriinissä vierekkäin köllöttelevät urheilijan ja tavallisen pulliaisen sydämet oli kyllä häkellyttävät! Urheilijan sydän oli aivan valtava lihasmöhkäle, yli tuplat tavallista isompi. Myös millin ohuet läpileikkaukset ihmisen eri osista oli jotenkin hämmästyttävän näköisiä ja jollain tapaa jopa maalauksellisia. Niitä kun ei tunnistanut mitenkään niin, että olisin osannut sanoa sen olevan slaissi ihmistä.

Kaiken kaikkiaan kaikkien kolmen tunnelmat näyttelyn jälkeen oli hieman ahdistuneet. Kaikki oli yhtä mieltä että hieno näyttely, mutta silti vähän turhankin ahistava kenties. Taidetaan olla kaikki vähän herkkiksiä. Päätettiinkin poiketa paluumatkalla Ikeaan syömään lohdullinen budjettilounas ja ostamaan vähän jotain kivaa koteihimme. Se oli hyvä suunnitelma!

Näyttely on auki vielä viikonlopun, joten kaikki mattimyöhäiset ostamaan liput etukäteen netistä ja sinne. Lippujonot oli jo viime viikonloppuna piiiitkälle ulos asti. En viitsinyt pistää jonosta ottamaani kuvaa tänne, kun siinä joku valkohousuinen täti-ihminen kaivelee peffaansa oikein antaumuksella, hah.

Tässä hieman fiilistelykuvia. Harmi vaan itse näyttelyä ei saanut kuvata, mikä nyt on ihan ymmärrettävää!

Ootkos sä käynyt katsomassa näyttelyn? Mitkä oli fiilikset?

Jännän äärellä kohti näyttelyä!

Tätä oli odotettu!


Heurekassa saa tehtyä omasta profiilista kolikon! No tottakai halusin!

Tässä kaikkien kolmen kolikot! Antin on hienoin!

Näyttelystä hämmentyneet tieteen ystävät


Pötsimamma Heurekan ihmeellisessä maailmassa

Ranneketta ranteeseen?

Tekstiilikaksoset <3

10 kommenttia:

 1. No mä en ole uskaltanut mennä tota katsomaan juurikin sen takia että kokisin sen varmaan aika ahdistavana. Mä oon tosi herkkä tollasille ja alkaisin varmaan ajattelemaan kaikenlaista synkkää ja mitä vielä.

  Urhea olit siis <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oli pakko :D. Tiedonnälkä ajaa yli herkkyyden tässä tapauksessa hehehe.

   Poista
 2. Me käytiin katsomassa näyttely viime perjantaina, kun oltiin etelässä reissaamassa.
  Näyttely oli aika hurja, mutta yritin ottaa sen tieteen kannalta. Minun piti myös tarkkailla pojan reaktioita, niin unohtui oma liian syvällinen pohdinta siinä samalla. Mutta kyllä aika totiseksi veti ne sikiöt :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä poika tuumas? Toi voi kyllä lapsille olla ihan tosi avartava kokemus, jos ei liikaa muistuta siitä, että ne on oikeita ruumita. Oikeiksihan niitä on sen muovisuuden takia vaikea uskoa, mutta silti.

   Poista
  2. Aika monta kertaa poika kysyi, että onko tuo muka oikeesti oikee.
   Ehkä sen takia otti näyttelyn aika iisisti. Mutta lisääntymisen osasto herätti kyllä ihmetystä, kun ihmetteli, että onko muka itse ollut joskus niin pieni :)

   Poista
  3. No mutta toi kuulostaa just hyvältä kokemukselta pojalle, että ymmärtää vähän tätä elämän ihmettä tolta kantilta. Koitin itsekin saada aivooni mahtumaan, kun sielä oli rv 26 sikiö ja itsellä tuli viime sunnuntaina rv28 täyteen, että tosiaan oman mahan suojassa killuu jo noin iso ja täydellisesti kehittynyt tyyppi. Se oli tosi avartavaa kaiken sen surullisuuden keskellä.

   Poista
 3. Kävin katsomassa saman näyttelyn hieman eri nimellä 2007 Amsterdamissa ja tunnelmat olivat aika samanlaiset kuin teilläkin. Hienoja ja hieman kammottavaa samaan aikaan mutta ehdottomasti enemmän hienoa. Minulla taitaa olla tallessakin The Bodies -paita samaiselta käynniltä. :D

  VastaaPoista
 4. Näitä näyttelyitä on vissiin aika monta, jotka sit kiertää ympäri maailmaa ja New Yorkissa 2012 olis ollut joku näistä, kun siellä oltiin, mutta missasin sen niin kiva että nyt tuli mahdollisuus päästä kattomaan ihan koti Suomessa. Kaikesta ahistuneisuudesta huolimatta siis! Nyt jos saisin uudestaan päättää, niin tuskin valitsisin silti toisin.

  VastaaPoista
 5. Huh, nyt kun kerroit näistä sikiöistä, ei mua harmitakaan, että jäi näyttely väliin. Mä kun nykyään olen niin mahdoton itkupilli kun on kyse lapsista että mä olisin varmasti itkenyt silmät päästäni tuolla. Näin se lapsen syntyminen muuttaa ihmistä... :)

  VastaaPoista
 6. Oltaisiin haluttu mennä katsomaan mutta en halunnut viedä Miioa sinne joten väliin jäi kun ei ollut ketään hoitajaa :/ Olisi ollut varmaan tosi mielenkiintoinen!

  VastaaPoista