Sivut

12.11.2011

Hei mahti mainos!

Äsken tuli telkkarista jugurttimainos, joka alkoi kysymyksellä ”Muistatko miltä lapsuuden kesä maistuu?”. Aloin heti miettimään, että niin kliseiseltä ja teennäiseltä kuin tuo kuulostaakin, niin onko oikeasti parempaa mielikuvaa, kuin myydä lapsuuden kesää purkeissa? Mainoshan suorastaan lupaa, että ”tämän avulla pääsen takaisin lapsuuden kesän makuun!”. Melko iso lupaus, mutta varmasti saa monen tarttumaan Valion perinteiseen mansikka jugurttiin kylmähyllyllä, sillä kukapa meistä ei kaipaisi tuota huolentonta aikaa, jolloin kesät oli aina aurinkoisia ja koko kesä juostiin uikkarit jalassa pihalla ja järvessä puljaten?
Tässä ko. mainos:
Olen aina kiinnittänyt todella paljon huomiota mainoksiin, niin positiivista kuin negatiivistakin. Äitini kerran vuosia sitten töllöä tuijotellessamme sanoi, että sä kommentoit ihan jokaista mainosta mitä mainostauolla tulee.  Sen lisäksi, että mulle on suotu luontainen liiallinen kiinnostus mainoksiin, satun opiskelemaan viestintää, jonka puolesta mainokset ovat osa työtäni myös.  Tänään itse asiassa katsoimme koulussa  Cannes Lions International Festival of Creativity:n vuoden 2008 palkittuja tv-mainoksia ja olihan siellä aivan nerokkaita ratkaisuja. Mikä sitten tekee mainoksesta hyvän tai huonon? Mielestäni mainoksen täytyy, jotenkin yllättää ja haastaa hieman katsojaa, mutta silti olla varmasti ymmärrettävä. Hyvä mainos kertoo tarinan ja jää siten kutkuttelemaan mieleen.

Tässä teille näytille muutamat loistokkaat mainokset (varoitus: tämän jälkeen et ehkä pysty katsomaan enää mitään mainoksia kovin epäkriittisesti!)Osa mainoksista suunnitellaan suoraan lähinnä tietokoneruuduille kuten nämä loistokkaat mainokset, jotka luokkakaverini minulle tänään näytti:


Loistavia eikö totta! Ehdottomia suosikkejani kotimaisista mainoksista ovat olleet Finnairin “Illaksi kotiin”-mainos, VR:n jo jokusen vuoden vanha “Kauko Kyyhky”-mainos, joka on saanut käsittääkseni useita palkintoja. Melko hauska oli myös Saarioisten mainos “Meidän äiti”, jossa muksu, kyllä vetää hyvän kortin hihastaan! Olisihan näitä vaikka mitä siis! Jos alkaisin oikein miettimään, niin listahan olisi loputon. Mikä on juuri sun mielestä kautta aikain paras mainos?

Ja lopuksi viellä sanottakoon, että jos mä kommentoin mainosten sisältöä raivostuttavuuteen asti, niin olisittepa katsomassa telkkaa mun ja Jarkon kanssa. Saisitte – halusitte tai ette – kunnon syväanalyysin  sekä mainoksen ideasta ja visuaalisesta ilmeestä, että mainoksen äänimaailmasta ja sen kompastuskivistä! Tervetuloa viettämään “rentoa” telkkari-iltaa meille! 

6 kommenttia:

 1. Hah, loistava toi letti-mainos :D

  VastaaPoista
 2. Sanoppa muuta! On kyllä palkintonsa ansainnut :). Tostakin aiheesta on tehty varmasti satoja mainoksia, mutta tää oli musta tosi hauska :)!

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtavia mainoksia...minustakin tuo "lettimainos" oli paras. Omasta mielestä kautta aikain paras kotimainen on se postin mainos, jossa soi EL Perro del Marin "God Knows"...tietty tuolla musiikilla oli suuri vaikutus mainoksesta tykkäämiseen.
  http://www.youtube.com/watch?v=vr8WcwOKqxo

  amp

  VastaaPoista
 4. Hyviä mainoksia! Toi eka Skittles-mainos oli kyllä puistattava...hrrr....

  Mutta tässä mun kautta aikain lempimainos, tai ainakin tää tulee toistuvasti mun mieleen. Tää on vaan niin hyvä. Valiopa hyvinkin.

  http://www.youtube.com/watch?v=L0Uehx5c6JY

  VastaaPoista
 5. Hei hyviä mainoksia olette tänne linkanneet :)! Olin Maana ihan unohtanut ton hassun piimämainoksen. Aina kun puhutaan vanhoista mainoksista tulee mieleeni vain tämä http://www.youtube.com/watch?v=UGg3YSUnveQ.

  VastaaPoista
 6. Voi luoja tuota Tupla-mainosta. En kyllä yhtään muista sitä mutta tuon piimämainoksen muistan.
  hihihi. -Retuska

  VastaaPoista