Sivut

21.4.2011

Voihan Vesi!

Olen tässä yhden kouluprojektin yhteydessä joutunut miettimään ympäristöasioita koko kevään oikein urakalla ja ajattelin, että olisi kiva jakaa niitä hituisen teidänkin kanssa. Puhunpa siis hieman niinkin arkisesta asiasta kuin vedenkulutus.
  Sitä ei tule ihan liian usein ajatelleeksi Suomessa eläessä, että puhdas juomavesi on ehtyvä luonnonvara. Kun me pesemme pyykkimme ja vedämme vessamme juomakelpoisella vedellä, ajatus veden säästämisestä haperoituu väkisinkin päässämme hieman oudoksi käsitteeksi.
Makean veden osuus maapallon vesivaroista on vain muutaman prosentin luokkaa ja joidenkin arvioiden mukaan puhdas juomavesi tulee loppumaan maapallolta kymmenen vuoden sisällä. Aika hurjia faktoja sanon minä.
  Suomalainen kuluttaa päivässä noin 155 litraa puhdasta vettä perustarpeisiinsa. Joka on jo itsessään aika karmaisevan suuri määrä. Mutta entäs sitten veden piilokulutus?  Mitä se edes on? Piilokulutus syntyy, kun ostamme ja käytämme tuotteita, jonka valmistukseen on käytetty vettä. Eri ruoka-aineiden sekä esimerkiksi puuvillan kasvatus kuluttaa huomattavia vesimääriä. Yhden lihakilon valmistamiseen tarvitaan kymmenentuhatta litraa vettä.
  On hurjan vaikeaa ajatella kuinka paljon sitä sitten oikein kuluttaa, mutta apu on lähellä! Käykääpä kurkkaamassa millainen vesijalanjälki teiltä syntyy TÄÄLTÄ.
Omani näyttää TÄLTÄPaljonhan tuo näyttäisi minullakin olevan. Eli mitäpä ihmiset jos ryhdyttäisiin vesitalkoisiin? Ei puolentunnin suihkuja (nyt kun mulla on lyhyt tukka niin tuo pitäisi puhdistua viidessä minuutissa) ja täytetään ne pesukoneet ihan täyteen. Hampaiden pesuun riittää mukillinen vettä ja jos et omista tiskikonetta niin älä tiskaa juoksevan veden alla. Multa voi kysyä myös jotain kivoja vinkkejä, jos haluatte pitää esimerkiksi yhden lihattoman päivän viikossa (yksi lihaton päivä viikossa tekee ihmeitä, katso täältä), ollaan Jargonin kanssa sellaisiakin vegekokkeja nykyään notta!

Tein teille havainnollistavan kuvan, miltä näyttää 155 litraa litran pulloina eviania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti