Sivut

5.4.2011

Think Before You Throw.

Tässä postauksessa esittelen kurssin ExtraMuros projekrin minun osaltani.
Eli kyseessä on graafisen suunnittelun kurssi ja tehtävänä oli luoda julkaisu paikallisen taideinstituutin oppilaan näyttelystä. Me kun Veerlen kanssa vaihtareina tultiin tähänkin kurssiin vähän kesken kaiken, niin eihän meille ollut enää tarjolla taideopiskelijaa, jonka näyttelystä julkaisu oltaisiin voitu suunnitella.
   No päätettiin sitten tarttua härkää sarvista ja tehdä oma näyttely. Idea kuulosti aluksi hurjan hauskalta, mutta matkan varrella osoittautui hurjan vaikeaksi. Maikka olisi todella halunnut meiltä ihan oikean kunnon näyttelyn ja me kun oltaisiin vaan haluttu pitää näyttely yksinkertaisena ja panostaa julkaisun suunnitteluun. Saimme ideoistamme muun muassa palautetta ” tyhjä huonekin olisi mielenkiintoisempi”. Kyllä oli itku  monta kertaa tuloillaan tämän tytön silmäkulmasta. Vaan ei auttanut alkaa pillittämään. Uudestaan ja uudestaan yritettiin mutta mikään ei tuntunut kelpaavan opettajalle. Kirosin siinä jonain päivänä, että en opi tästä yhtään mitään kun maikka vaan sanoo, että ”ei ole mielenkiintoista – tehkää parempi” eikä perustele mitenkään!
  Tuossa vaiheessa projektia ja Annan turhautumiskäyrää ei opettajan kanssa enää ollut tapaamisia jäljellä ja näyttelyn olisi syytä olla pystyssä seuraavalla viikolla. Samaisena iltana sain kaikkien aiempien ideoidemme pohjalta tämän lopullisen idean ja siitä se sitten syntyi reilussa viikossa: kamppis roskaamista vastaan! Teimme fontin kadulta keräämistämme roskista ja tällä fontilla kirjoitimme hauskan iloisia ja naiiveja runoja roskaamista vastaan ja printtasimme ne A1 julisteiksi. Lisäksi valmistimme siemenpommeja (ks.wikipediasta) ja niille suloisen pussin. Samalla fontilla ja runoilla teimme tarraetiketit pusseihin. Nämä pussukkaiset jaoimme näyttelyvieraille avajaisissa.
Eli koko homman periaatteena on, että ihmiset miettisivät mitä kadulle heittävät. Julisteemme kehottavat roskien sijasta heittämään siemeniä ja antaa niiden kasvaa ja näin vieraat voivat nyt toimia omien siemenpommiensa kanssa. Laitoimme pussin sisään myös pienen informaatiolappusen mitä siemenpommit ovat ja kuinka niitä tehdään.
    Näyttelymme sai lopulta hurjan paljon kiitosta ja ihmiset oli todella kiinnostuneita ja innoissaan siemenpommeista. Myös opettajamme lopulta kehui meitä kovasti ja oli omien sanojensa mukaan todella yllättynyt, kuina positiiviseksi ja iloiseksi koko näyttelyn sanoma oli reilussa viikossa muuttunut.
Hän sanoi, että juliste, jossa lukee ” If you have the need to throw, take the seeds and let them grow” sisältää itse asiassa paljon isomman viestin. Ettei kyse ole siinä enää pelkästään roskaamisesta vaan sen voi ymmärtää monen muunkin asian kannalta. Tuo oli mielestäni ihana uusi näkökulma. Juuri tuota toivoin näyttelyltä, että ihmiset löytäisi viestistä myös jotain itselleen. Oma henkilökohtainen tavoitteeni projektin suhteen olikin saada ihmiset hyvälle tuulelle ja sen kautta ajattelemaan roskaamisasiaa uudelta kantilta ja luulen onnistuneeni siinä. Olen tyytyväinen.

Siemenpommien ohje:

5/10 savea
2/10 kukan siemeniä
3/10 multaa

vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään hyvin ja muotoile massasta noin euron kolikon kokoisia palleroita. Anna kuivua 1-2 vuorokautta. Heitä sinne missä tarvitaan luonnon kauneutta. (Lähde: Guerilla art kit)

Ps. Ja se oli ihan valetta, etten muka oppisi tästä mitään! Opin paljonkin!

Kutsuja valmiina jaettavaksi


Pienet siemenpommit

The näyttely Veerlen kotona

Lopulliset jullarit. Oikealla on mun suunnittelema jullari.


Meillä oli paljon vieraitakin!

huojentuneet artistit itse

2 kommenttia: