Sivut

18.10.2015

Kukkuu kello on elämysten aika!

Pääsin tällä viikolla astumaan sangen jännittävään maailmaan, hyvin etuoikeutetun ihmisen pääsylipulla. Pääsin nähkääs katsomaan Kukkuu kello on kuusi -nimisen  nukketeatteriesityksen ennakkonäytöstä. Nukkeateatterin eläväksi herättää kahden hengen tiimi, Hormihaikara, ilokseni saan kutsua heitä ystävikseni.

Laitan teille tähän suoran lainauksen Hormihaikaran nettisivulta, sillä kukas siitä esityksestä paremmin kertoisi kuin esitysryhmä itse:

"Nukketeatteriesitys kertoo Käen kiireisestä ja aikataulutetusta elämästä kellossa. Mitä tapahtuu, kun Käki saa tärkeän kutsun? Minkä salaisuuden Käki on jättänyt kertomatta ystävilleen? Millainen on hyvä ystävä? Tarina johdattaa katsojan mystiseen metsään, jossa todella on kello, eikä mikä tahansa kello, vaan käkikello. Kellon sisällä on kotikoloja, joissa kolme ystävystä asustavat ainutlaatuisen kellon samalla näyttäessä aikaa. Näytelmän seikkailijoina ovat Mustikala Onkeroinen, Liiskanen ja Käki Huuhkajanpoika. Entä kuka ihme on Tikka Tarkkatikki? Saavatko kaikki postinsa? Kuinka paljon kasvulannoitetta on liikaa? Puhkeaako Jaakko kukkaan? Kukkuu kukkuu kello on kuusi on näytelmä Käestä, ajasta ja ystävyydestä. 

Esitys käsittelee uusien asioiden pelkoa, kiirettä ja kiireettömyyttä, ja ennen kaikkea ystävyyttä, joka kysyy kekseliäisyyttä tiukan paikan tullen. Esitys tapahtuu yhden lavaste-elementin sisällä ja ympärillä. Näytelmä on niin sanottu yhdenmiehen esitys lisäkäsillä. Kaksi nukettajaa, yksi näyttelijä. Esityksen jälkeen katsojat voivat esittää kysymyksiä esityksestä ja nukketeatterin toteutuksesta sekä kurkistaa lavasteisiin. "


Viimeisimmät nukketeatterikokemukseni sijoittuvat kaikki jonnekin lapsuuden neonkirjaviin vuosiin, jolloin lama-ajan lastenohjelmat, kuten Pikkukakkosen "Seitsemän palaa" (ei tainnu olla ohjelman oikea nimi) oli tosi hyvää viihdettä (kuka muu muistaa yhä sen tunnarin?) pienen ihmisen mielestä, enhän tiennyt paremmasta. En kuuna kuun valkeana olisi osannut kuvitella tällaista nukketeatteria, mitä tällä viikolla koin. Tavallaan mikään ei kyllä luovuudessa yllätä, kun tiesin kyseessä olevan juuri näiden ystävieni projekti, mutta silti. Itse "teatterimasiina", jos sellainen nimitys tälle riemukkaalle upeudelle nyt minulta suodaan, oli jo niin kaunis ja viimeistelty (mutta kierrätysmatskuista valmistettu!), että olisin voinut ihastella pelkästään sitä yhden näytöksen verran. Mutta sen lisäksi itse tarina ihastutti minua suuresti. 

Oli jännittävää, miten hahmot rakentuivat ja vähitellen paljastivat itsestään enemmän. Aluksi hyvin hassut ja oudot hahmot kasvoivat näytöksen aikana tutuiksi ja niin inhimillisiksi, että hyvä, etten mennyt näytöksen jälkeen niitä kättelemään ja taputtelemaan olalle. Hahmot eivät myöskään yhtään kompastele lasten tarinoissa melko helposti tavattavaan mielikuvituksen puutteeseen tai lasten aliarviointiin (joissa kissa on Viiru ja koira on Laikku), vaan hahmot ovat nimiä, puhetyylejä, elämäntapoja ja jopa perhesuhteita myöten viety erittäin pitkälle. Sen lisäksi, että tällainen luovuuden runsaus kutkuttelee lapsen mielikuvitusta, takaa se aikuisellekin ehdottomasti riittävästi virikettä, jotta mielenkiinto pysyy tarinassa. Sitä suoraansanoen janoaa kuulla miten kaikki päättyy tai mikä Mustikala on oikein miehiään.
  
Esityksen jälkeen ainoa asia mikä oikein harmitti oli se, ettei Niila sangen eläväisenä lapsena jaksa istua aloillaan vielä katsomassa teatteria (voit lukea meidän ensimmäisen teatterikokemuksen täältä). Niin mielelläni hänelle tämän värielämyksen olisin suonut. No kivaa se oli kokea tämä elämys ihan ylhäisen itsenäisestikin.

Mutta hei nyt on asia onneksi niin, että kaikki te ketkä kynnelle kykenette, pystytte menemään katsomaan tätä ihastuttavaa teatteria marraskuussa Lahden Pikkuteatterille. Kukkuu kello on kuusi on nimittäin osa Taskufestaria. Taskufestarin koko ohjelman näet täältä, siellä on paljon muutakin mielenkiintoista niin lapsille kuin aikuisille. Mukava huomata, että syksyn raskain ja pimein kuukausi tuokin tullessaan ilottelua kansalle. 

Tässä muutamat kuvat näytöksestä kaikkea paljastamatta. 

1 kommentti:

  1. Nukketeatterit on kivoja. Mä olen nähnyt viimeksi Tatu ja Patu supersankareina teatteri hevosenkengässä.

    VastaaPoista